Kastam tindak bahan berbahaya tersembunyi

sebuah kontena terbakar di terminal SCT di Shekou, Shenzhen

Kebakaran susulan telah dikawal api tepat pada masanya dan bekas yang terbakar telah dipadamkan

Dilaporkan ia berpunca daripada menyembunyikan barang berbahaya sekali lagi

Sila buat penghantaran biasa, jangan palsu menutup, menyembunyikan, dan lain-lain

Pada tahun 2023, Kastam akan melaksanakan "Tindakan Khas untuk Memerangi Perisytiharan Palsu dan Tersembunyi Barang Berbahaya yang Diimport dan Dieksport"

Sebaik sahaja penyembunyian, pelaporan palsu, atau peninggalan barang berbahaya dirampas, orang yang terlibat bukan sahaja akan menghadapi denda yang besar, tetapi dalam kes yang serius akan bertanggungjawab jenayah

Buka di [Yes GoShop] App Shenzhen News Terminal SCT di Shekou

Pagi ini, sebuah kontena terbakar di terminal SCT di Shekou, Shenzhen. Kebakaran susulan telah dikawal api tepat pada masanya dan bekas yang terbakar telah dipadamkan. Tiada kemalangan jiwa dilaporkan lagi!


Dilaporkan ia berpunca daripada menyembunyikan barang berbahaya sekali lagi! Sila buat penghantaran biasa, jangan palsu menutup, menyembunyikan, dan lain-lain!


...Pada masa ini, pegawai itu belum memaklumkan situasi khusus. Untuk punca spesifik kebakaran, sila rujuk kepada pengumuman rasmi susulan.


3.jpg

4.jpg

5.jpg


Kastam akan melancarkan kempen khas untuk "membanteras import dan eksport barangan berbahaya yang palsu dan tersembunyi"


Pada tahun 2023, Kastam akan melaksanakan "Tindakan Khas untuk Memerangi Perisytiharan Palsu dan Tersembunyi Barang Berbahaya yang Diimport dan Dieksport", menambah baik mekanisme jangka panjang, mengembangkan pembaharuan perintis model pemeriksaan dan penyeliaan langkah demi langkah, mengukuhkan penilaian, menambah baik sistem sokongan yang berkaitan, dan memastikan keselamatan pelabuhan.


Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kemalangan seperti letupan dan kebakaran barangan berbahaya di atas kapal telah berlaku dari semasa ke semasa atas sebab-sebab seperti penyembunyian kargo dan salah pengisytiharan. Sebaik sahaja penyembunyian, pelaporan palsu, atau peninggalan barang berbahaya dirampas, orang yang terlibat bukan sahaja akan menghadapi denda yang besar, tetapi dalam kes yang serius akan bertanggungjawab jenayah.


Di bawah penyiasatan maritim yang ketat oleh kastam dan denda berat yang dikenakan oleh syarikat perkapalan, pelabuhan utama masih kerap merampas barangan berbahaya dan menyembunyikan kes-kes besar, dan ramai orang bertanggungjawab yang berkaitan telah mengambil langkah paksaan jenayah.


Sekali lagi, sebaik sahaja penyembunyian barangan berbahaya dirampas, syarikat terbabit bukan sahaja berdepan denda besar, malah kes berat akan memikul tanggungjawab jenayah. Pemilik kargo, penghantar barang, broker kastam dan syarikat berkaitan lain akan terlibat. Ia boleh disifatkan sebagai perbuatan memudaratkan orang lain dan diri sendiri! Penghantar barang yang dihormati, majukan kandungan ini kepada pelanggan dan ingatkan pelanggan! ! !


Cancel
OK