Costco Keluar dari Perniagaan Pajakan Penghantaran

Syarikat peruncitan gergasi global Costco akan keluar dari perniagaan perkapalan apabila kadar tambang jatuh dan kapasiti kapal kembali ke pasaran

Di sepanjang perjalanan, syarikat itu berkata, ia akan menolak bayaran yang besar daripada hasil untuk menampung yuran sewa

COSTCO menyatakan bahawa pasaran perkapalan kontena global semasa telah menjadi normal, dan pihak pengurusan percaya bahawa adalah lebih berfaedah untuk ahli menghantar barangan dengan cara tradisional

COSTCO tidak mahu melibatkan diri dalam perniagaan perkapalan dengan sendirinya

banyak peruncit besar juga memilih untuk menyewa kontena atau kapal kargo am pada tahun lepas dan menggunakan kontena mereka sendiri

Penghantar barang dan gergasi runcit secara langsung menubuhkan syarikat perkapalan mereka sendiri untuk menangani kekurangan serius kapasiti penghantaran dalam pasaran perkapalan global dan kesesakan dalam rantaian bekalan

Walau bagaimanapun, sejak September 2022 tahun ini, permintaan pengguna telah jatuh dengan mendadak, dan kadar pengangkutan spot telah menjunam

Akibatnya, Costco telah memutuskan untuk menggantung aktiviti penyewaannya

Buka di [Yes GoShop] App Berita Perkapalan Luar Negara Berita Perkapalan Luar Negara

costco1.jpg


Costco, Peruncit Kedua Terbesar Di US, Kembali Dan Menghentikan Kerugian


Syarikat peruncitan gergasi global Costco akan keluar dari perniagaan perkapalan apabila kadar tambang jatuh dan kapasiti kapal kembali ke pasaran. Di sepanjang perjalanan, syarikat itu berkata, ia akan menolak bayaran yang besar daripada hasil untuk menampung yuran sewa.


Dilaporkan bahawa Costco baru-baru ini mengumumkan laporan prestasinya untuk suku pertama tahun fiskal 2023, mencapai jumlah hasil sebanyak US$54.437 bilion, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 8.1%; jualan bersih US$53.44 bilion, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 8.1%; keuntungan bersih sebanyak US$1.364 bilion, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 3% meningkat.


Gergasi runcit itu berkata dalam laporan prestasinya bahawa ia "akan dikenakan caj sebanyak US$93 juta (kira-kira 650 juta yuan) dalam tempoh ini, terutamanya berkaitan dengan pengurangan perniagaan penyewaannya." memesan tujuh buah kapal dan memajak beribu-ribu kontena.


COSTCO mendakwa disebabkan peningkatan kesesakan dan kadar pengangkutan yang melambung tinggi, COSTCO pada mulanya menyewa tiga kapal dan memajak beribu-ribu kontena, dan kemudian menyewa empat kapal lagi untuk tempoh tiga tahun untuk menjimatkan wang .


Dan ini termasuk bergantung kepada sokongan COSTCO, dua pusingan "CARPATHIA" dan "AS CARLOTTA" di bawah MPCC akan dipajak oleh PASHA untuk tempoh 42,000 dolar US sehari, dan tempoh pajakan akan berlangsung selama tiga tahun hingga Mei dan September 2025 masing-masing.


COSTCO menyatakan bahawa pasaran perkapalan kontena global semasa telah menjadi normal, dan pihak pengurusan percaya bahawa adalah lebih berfaedah untuk ahli menghantar barangan dengan cara tradisional. COSTCO tidak mahu melibatkan diri dalam perniagaan perkapalan dengan sendirinya.


9.jpg


Sebelum ini, selain COSTCO, banyak peruncit besar termasuk IKEA, Walmart dan Home Depot  juga memilih untuk menyewa kontena atau kapal kargo am pada tahun lepas dan menggunakan kontena mereka sendiri.


Di samping itu, penghantar barang dan gergasi runcit secara langsung menubuhkan syarikat perkapalan mereka sendiri untuk menangani kekurangan serius kapasiti penghantaran dalam pasaran perkapalan global dan kesesakan dalam rantaian bekalan, untuk memastikan keselamatan rantaian bekalan mereka sendiri.


Mereka menggunakan kontena mereka sendiri dan mempunyai kontrak penghantaran dengan syarikat trak untuk mengatasi kadar rekod dan kekurangan kapasiti. Memiliki aset ini juga membolehkan pengirim mengelak kesesakan di pelabuhan Pantai Barat.


Walau bagaimanapun, sejak September 2022 tahun ini, permintaan pengguna telah jatuh dengan mendadak, dan kadar pengangkutan spot telah menjunam. Kadar pengangkutan laut dari Asia ke Amerika Syarikat telah menurun daripada paras tertinggi US$20,000/FEU pada separuh pertama tahun ini kepada kurang daripada US$2,000 ke pantai barat dan kurang daripada US$2,000 ke Pantai Timur. Di bawah paras $4000.


Akibatnya, Costco telah memutuskan untuk menggantung aktiviti penyewaannya. Richard Galanti, ketua pegawai kewangan syarikat, berkata Costco menyewa kapal untuk menambah baik penghantaran dan ketibaan barangan luar negara yang tepat pada masanya serta mengurangkan kos pengangkutan .


Dalam kira-kira 18 bulan sejak ia mula menyewa, syarikat itu telah memindahkan 50,000 kontena, menjimatkan $1,000 hingga $2,000 setiap kontena, kata Galanti. Sebelum ini perlu ada produk sedia untuk memacu jualan dan tanpa menyewa banyak kontena akan tertangguh teruk, tetapi kini telah diterbalikkan.


“Dengan masa transit kini bertambah baik, kos penghantaran dan kos kontena jauh lebih rendah, masuk akal untuk mengurangkan penyewaan dan menurunkan harga untuk ahli kami.”


Pada September tahun ini, selepas kadar tambang mula menurun dengan mendadak, IKEA turut mengumumkan penjualan kontena dan meninggalkan pasaran kontena.


Cancel
OK