Bagaimana Untuk Mengelakkan Cukai Import?

Jika anda ingin mengelakkan pembayaran cukai import, adalah penting untuk mengenali had bebas cukai kastam negara destinasi. Untuk mengelakkan dikenakan cukai, nilai nyata bungkusan hendaklah dikawal dalam had tersebut.

Namun, perlu diingat bahawa menyatakan nilai bungkusan secara palsu boleh mengakibatkan denda.

Semakin berat berat hantaran udara, semakin tinggi kemungkinan pemeriksaan.

Di Malaysia, mengawal nilai nyata bungkusan kurang daripada MYR 500 ≈ CNY 750 boleh membantu anda mengelakkan cukai sebanyak mungkin.

Di Singapura, kadar cukai bagi hantaran udara hanya 3%, tetapi berat hantaran udara mestilah dikawal dalam 20kg, dan nilai nyata mestilah dalam CNY 750.

Bagi penghantaran laut Singapura, GST 8% diperlukan berdasarkan nilai yang diisytiharkan tanpa mengira nilai barangan.

Data di atas adalah untuk rujukan sahaja, sila rujuk polisi kastam tempatan untuk maklumat lanjut.

Sila ambil perhatian bahawa syarikat YES hanya bertanggungjawab untuk pelepasan kastam pakej di Kastam China, dan hanya membantu dalam prosedur kastam destinasi.

Buka di [Yes GoShop] App Isytiharkan Nilai Isytiharkan Nilai

Cara Mengelak Cukai Import

Mengikut had jumlah pengisytiharan bebas cukai minimum untuk pelepasan kastam bungkusan di pelbagai negara, pakar YES International Express mengingatkan anda: Untuk mengelak daripada diperiksa di pelepasan kastam destinasi, nilai yang diisytiharkan bagi bungkusan yang dibawa oleh YES LOGISTICS harus dikawal dalam jumlah bebas cukainya, yang boleh mengurangkan kebarangkalian pakej dikenakan cukai dan mengelakkan kos yang berkaitan.


Walau bagaimanapun, kastam pelbagai negara juga mempunyai denda yang berbeza untuk pengisytiharan nilai palsu.Semakin besar bungkusan udara (20KG atau lebih), semakin tinggi kebarangkalian untuk diperiksa.


YES LOGISTICS hanya bertanggungjawab untuk pelepasan pakej apabila Kastam China keluar, dan YES hanya bertanggungjawab untuk membantu dalam prosedur yang berkaitan dan pemprosesan kastam destinasi.


Cukai kastam pengangkutan udara Malaysia adalah berdasarkan MYR 500, iaitu, nilai pakej melebihi MYR 500 akan dikenakan cukai, dan dalam MYR 500 boleh memaksimumkan pengelakan cukai.


Selagi nilai pakej yang diisytiharkan dikawal kurang daripada 500 MYR ≈ 750 CNY , kebarangkalian untuk dikenakan cukai adalah sangat kecil.


Singapura adalah bukti yang baik. GST Singapura ialah 8%, tetapi memandangkan syarikat kami telah mengangkutnya, kadar cukai dalam pengangkutan udara Singapura hanyalah 3%, dengan syarat berat pakej pengangkutan udara perlu dikawal dalam lingkungan 20kg dan nilai pakej dalam 750 CNY.


Penghantaran Singapura perlu membayar 8% GST mengikut nilai yang diisytiharkan tidak kira berapa banyak yang diisytiharkan. Sebelum penghantaran, syarikat penghantaran tempatan akan menghubungi penerima untuk membayar duti kastam.


Data di atas adalah untuk rujukan sahaja! Untuk maklumat lanjut, sila semak dasar kastam tempatan!

Cancel
OK