Kebakaran di Pelabuhan Klang

kebakaran berlaku di kawasan Northport, Pelabuhan Klang, menyebabkan 13 kontena terbakar

namun tiada kerosakan atau kecederaan berlaku. Operasi dalaman Northport tidak terjejas

Kebakaran berlaku di kawasan AA Bay, tempat penyimpanan kontena di Northport, di mana terdapat 330 kontena yang mengandungi barang berbahaya

Kontena yang terbakar mengandungi aerosol mudah terbakar (semprotan)

Pihak pengendali Northport sedang bekerjasama dengan pihak berkuasa untuk menyiasat punca kejadian dan mengesahkan kandungan yang dinyatakan dalam kontena terbabit

Tindakan yang perlu akan diambil untuk mencegah risiko yang berpotensi

Buka di [Yes GoShop] App Kebakaran di Pelabuhan Klang Kebakaran di Pelabuhan Klang

Pada 7 Jun, jam 10:14 pagi, kebakaran berlaku di kawasan Northport, Pelabuhan Klang, menyebabkan 13 kontena terbakar, namun tiada kerosakan atau kecederaan berlaku. Operasi dalaman Northport tidak terjejas.


Kebakaran berlaku di kawasan AA Bay, tempat penyimpanan kontena di Northport, di mana terdapat 330 kontena yang mengandungi barang berbahaya. Kontena yang terbakar mengandungi aerosol mudah terbakar (semprotan).

KONTENA-BAKAR-01-576x1024.jpeg

Pihak pengendali Northport sedang bekerjasama dengan pihak berkuasa untuk menyiasat punca kejadian dan mengesahkan kandungan yang dinyatakan dalam kontena terbabit. Tindakan yang perlu akan diambil untuk mencegah risiko yang berpotensi.

KONTENA-BAKAR-02-1024x576.jpeg

Pelabuhan Klang adalah pelabuhan terbesar di Malaysia dan pelabuhan kontena ke-12 terbesar di dunia, dengan jumlah pengendalian kontena sebanyak 13.22 juta TEU pada tahun 2022. Ia terdiri daripada dua kawasan pelabuhan, iaitu Westport dan Northport, yang diendalikan oleh Westports dan Northport (anak syarikat Kumpulan Pemilikan Pelabuhan MMC) masing-masing. Selain itu, pihak berkuasa Malaysia sedang memajukan projek Pelabuhan Pulau Carey.


Pada 4 April 2022, kebakaran besar juga berlaku di Westport, di mana 22 kontena terbakar dan 38 kontena mengalami kerosakan. Barang-barang yang terbakar termasuklah bahagian-bahagian jentera, alat muzik, kapas, kereta dorong bayi, dan minyak pelincir, antara lain.

Cancel
OK